Hoe zinvol is investeren in penny stocks?

Wanneer je al wat ervaring met beleggen hebt heb je vast en zeker gehoord van de term penny stocks. Investeren in deze penny stocks mag als een apart vak beschouwd worden, want het betreft hier geen normale aandelen. Penny stocks kunnen tot veel winst leiden, maar minstens zo makkelijk is het om verlies te draaien bij deze vorm van beleggen. Maar wat zijn penny stocks nu eigenlijk, hoe beleg je in penny stocks en welke valkuilen zijn er? En als je dan wilt handelen in penny stocks, hoe kies je dan de beste penny stocks uit het aanbod? Antwoord op deze vragen krijg je in dit bericht. Zo kun jij voor jezelf bepalen of deze boeiende handel in penny stocks iets kan betekenen voor jou of dat je liever een andere manier van beleggen zoekt.

Wat zijn penny stocks?

Voor de duidelijkheid beginnen we met een uitleg van wat het idee is van penny stocks. Het begrip verraadt het eigenlijk al volledig, want penny stocks zijn aandelen die je voor een penny kunt kopen. Penny stocks kun je dus zien als heel erg goedkope aandelen. De prijzen van penny stock aandelen lopen uiteen van minder dan een penny tot aan vier dollar. Daarover is niet iedereen het eens, maar feit blijft dat het betaalbare aandelen zijn in bedrijven over de hele wereld. Bekende, grote multinationals geven ook wel eens penny stocks uit, zoals autobouwer Ford en telefoonfabrikant Nokia. Penny stocks zijn vaak goedkoop omdat het om een jong bedrijf gaat of omdat een bedrijf slecht loopt. Het mag duidelijk zijn dat penny stocks tot winst kunnen leiden, maar met hetzelfde gemak tot een groot verlies als bijvoorbeeld een bedrijf failliet gaat.

Handelen in penny stocks

Deze goedkope aandelen worden door beleggers op meerdere wijze ingezet op de internationale beurzen. Bijvoorbeeld daytrading is populair, waarbij je over de hele dag winst probeert te boeken. Vanwege de lage prijs van penny stocks kun je voor vrij weinig geld heel veel van aanschaffen. De schommelingen in de koersen van penny stocks zijn zeer volatiel, waardoor de waarde heel erg kan veranderen. Daytrading vraagt de focus van de belegger en kan erg stressvol zijn. Doe je het liever rustig aan en wil je geen stress ervaren? In dat geval moet je op de lange termijn gaan en te zoeken naar penny stock aandelen welke in waarde kunnen stijgen. Door hier op in te zetten kun je in een paar maanden of jaren je vermogen zien toenemen, zeker als je zeker bent van je zaak.

Selecteer de beste penny stocks

Grondig onderzoek is van belang wanneer je in penny stocks wil gaan beleggen, of je wil daytraden of long term in wil leggen. Moeilijk is het niet om een fijne penny stock te signaleren, maar je moet er wel even werk van maken. Bekijk de beurswaarde (market cap) van de penny stock in kwestie en hoe die zich verhoudt met de uitgegeven aandelen per aandeelhouder. Daardoor kun je bepalen of de beurswaarde lager is dan de totale waarde in de portefeuille van beleggers. Het kan dan namelijk zijn dat de penny stock ondergewaardeerd zijn en verder groeien. Dit is natuurlijk niet het enige waar je naar moet kijken, want ook de financiën en de wijze waarop het bedrijf achter het aandeel geleid wordt zeggen iets over hoe het ervoor staat. Het is dan ook aan te bevelen om voor jezelf steeds deze punten af te wegen om een doordachte keuze te maken.

Penny stocks en de risico’s

Aan investeren kleeft een risico, maar de risico’s bij penny stock aandelen zijn wel weer anders. Omdat veel penny stocks over the counter (otc) worden verspreid is er geen toezicht vanuit de beurzen en zijn de beleggingen niet beschermd. Dat hoeft geen probleem te zijn, want een bedrijf kan nog niet toe zijn aan de beurs, maar je moet je daar wel bewust van zijn. Als een bedrijf failliet gaat verlies je vaak je volledige inleg. Beleg nooit meer van je vermogen dan je kunt missen en doe grondig onderzoek naar penny stocks en pas op voor hypes. Geef ook niet gelijk op bij een verlies, maar probeer ervan te leren en analyseer, bestudeer en bekijk de gekochte aandelen grondig. Ieder verlies kan op die manier in ieder geval ook een betekenisvolle les zijn.

You Might Also Like